Jeg har oppdaget en effektiv og gratis naturmedisin

Jeg vet at enkelte sliter litt ekstra når møteplasser og treningsarenaer stenger, samtidig som dagene blir mørkere. Derfor vil jeg fortelle om noe som har gitt meg en uventet superboost denne høsten.

Ny nedstenging, usikkerhet på flere plan og begrensede muligheter til å gjennomføre de daglige rutinene.

Alle har vi våre svakheter som blir utfordret når de daglige rutinene brytes. Vi kan mener hva vi vil, men vi nok bare «ta en for laget» for å bli kvitt mansjiten.  

Forskjellen fra vårens nedstenging er at nå blir det bare mørkere kaldere og tristere for hver dag. Bare det alene kan være nok til å farge hverdagen grå.

Da Norge stengte 12 .mars, gikk vi mot sommer. Det ble det varmere og lysere for hver dag framover. Nå må vi finne andre lyspunkt.

En av mine essensielle angstkilder her i livet er å ikke kunne trene i vann. En bagatell i det store og det hele, sier du? Ja, men igjen, vi har alle våre «greier».

En hard økt i bassenget er en av få treningsformer som får meg til å føle at jeg har trent, uten at det tærer på mine psoriasisinfiserte ledd.

Denne treningen er også superviktig med tanke på å balansere konsentrasjon og fokus i jobb og studier. Og for å regulere sult og måltider på en sunn måte.

Jeg klarer meg fint uten ADHD-medisin nettopp fordi jeg har min egen medisin; svømmingen. Og slik ønsker jeg å fortsette livet ut.

Derfor blir det utesvømming og utebading nå framover, både med og uten våtdrakt. Det er nødvendig får at jeg skal opprettholde riktig energi og balanse. Og for å kunne avvise gamle spiseforstyrrelser når de banker på døra og vil trenge seg inn i dørsprekken, fordi de ser at jeg ikke får trent meg sliten uten basseng.

Det kalde vannet har imidlertid gitt meg en stor positiv overraskelse: Den største bonusen er faktisk ikke selve svømmetreningen. Kaldtvannssvømming, som forøvrig har blitt den nye folkesporten i Storbritannia etter Covid-19, har vist seg å ha noen helt fantastiske bivirkninger.

Noen minutter i vannet når gradestokken kryper under 10 C gir et rush av endorfiner og godfølelse.

Det gir en boost til humøret, energien og konsentrasjonen resten av dagen, og gjerne også dagen etter. Det hjelper mot å falle tilbake til gamle spiseforstyrrelser som banker på døren når bassenget er stengt.

Men den aller viktigste oppdagelsen jeg har gjort, er at disse bieffektene også øker både livsglede og selvfølelse.

Det kommer nok av at jeg kuldesjokket får meg til «mestre» de andre tingene.

Alt dette hadde jeg imidlertid hørt om før, men jeg trodde faktisk ikke det var sant at et lite kaldtvannsbad kunne gjøre så mye for psyken.

Selvfølgelig kan ikke et bad erstatte enhver form for medisiner og tunge depresjoner. Det er heller ikke alle som kan eller føler for å «bade av seg» koronadepresjonen. Men at endorfinsjokket fra vinterbading kan bidra til mer livsglede, energi og mestringsfølelse, mener flere forskere å kunne bevise.

Så, for dere som liker å leve litt utenfor A4-rammene og som vet at dere får det bedre ved litt adrenalinpåfyll: Finn en badebuddy som holder meteren, eller søk opp en vinterbadegruppe via Google eller Facebook.

Dagen er utviltsomt litt morsommere for oss som bader når resten av flokken går i vinterhi 😉

NB: Det forutsettes at man er frisk og at badet utføres under trygge forhold og ikke alene. Søk derfor gjerne informasjon fra erfarne vinterbadere før du /dere plasker uti kaldt vann for første gang.